+359 2 9523933

Аркон България ЕООД

За технологията

 

Принтери и апликатори на самозалепващи етикети (Print and Apply Labelling machine - PALM) Domino M-series и Klinger Ventus са разработени за автоматичен печат и нанасяне на етикетите върху продуктите точно и по време на работен процес на производствената линия или в склада. Технологията позволява печатат на обикновен текст (в това число и променливи), дата, срок на годност, лого, баркод и графика.

Принципа на работа е базиран на метода на термотрансферния печат или термодиректния, който използва термо-етикети, изработени от материал, променящ цвета си при нагряванe. При термодиректния е възможна работа без термотрансферна карбонова лента.

Термодиректен печат: в материала на етикетите е включен химикал, който променя цвета си, когато се нагрява. Термо етикетите са чувствителни към светлина, топлина и триене, което намалява продължителността на живота им.

Термотрасферен печат : При печат с термотрансферен принтер се използват обикновени, хартиени етикети и термотрансферна - карбонова лента. Карбоновата лента е покрита от едната страна с пигмент - обикновено восък или восък с примес на смола. При нагряване в участъка на лентата пигмента се разтапя и пренася върху хартията, създавайки зададеното изображение. Тази маркировка е по-дълговечна и устойчива на топлинно и механично третиране.

Как работи


 

 

Когато етикета премине под печатащата глава, малки елементи по протежение на главата се нагряват и охлаждат до получаване на изображение. В зависимост от сложността на изображението се определя и скоростта на печат. Термотрансферните глави обикновено са с 200 или 300 нагревателни елемента за инч (DPI), което е еквивалент на 8 и 12 елемента за мм.

Етикетите се зареждат във вид на руло, залепени на дълга хартиена лента. След като бъде отпечатана информацията, етикета бива отлепен от транспортната хартиена лента и залепен от апликатор на артикула по поточната линия, а хартиената лента се навива обратно в принтера.

Съществуват различни видове апликатори, приложими според производствените особености изисквания на клиента:

 

  • Най-често срещаният тип на апликатор е буталният. Етикета е в позиция „готовност“ на апликиращия пад, задържан единствено от вакуум, след това пневматичен цилиндър изтласква вакуумният пад до притискане на етикета към изделието което маркираме. Винаги при този апликатор се използва сгъстен въздух, който дозалепва етикета.


  •  
  • Апликатор с издухване просто „издухва“ етикета от вакуумния пад по посока на изделието без физически контакт. Етикета увлечен от потока на сгъстения въздух се залепва на повърхността на артикула.


  •  
  • Ако е нужно нанасянето на етикета да е от страни на кутия, или на страничен ъгъл, то тогава можем да използваме апликатор с четка.


  •  
  • Пластинчатите апликатори са с широко приложение. Когато изделието се приближава, пластината на апликатора се накланя към него, а етикета се подава напред за залепване. Ако трябва да се залепи на две страни, то на помощ идва четка или валяк за дозалепване.


  •