+359 2 9523933

Аркон България ЕООД

За технологията

 

Технологията се използва за печат с висока резолюция върху абсорбиращи повърхности. Принципът на действие се основава на изхвърляне на капки от камерата върху повърхността на опаковката с помощта на пиезо елемент, на който по време на печат се подава напрежение. Напрежението към пиезо елемента причинява линейно разширение, което от своя страна избутва капките мастило от камерата. Миниатюрната камера, голямо количество и плътно разположение на капките, позволяват печат на информация в едър шрифт с висока резолюция.

Как работи

Мастиленоструйните принтери Domino К-серия, С-серия и С-серия+ използват пиезо елемент за печат върху всякакви повърхности с помощта на UV-мастила, при необходимост могат да се използват мастила на маслена и на основата на разтворител. Печатащата глава на тези принтери съдържа масиви от кухини, изпълнени с мастило, при прилагане на напрежение към стените на които, те се деформират и изпръскват от дюзите капчици мастило. При прекратяване на захранващото напрежение, стенните кухини се връщат към първоначалното си положение, и освободеното пространство в кухината отново се запълва с мастило, чрез капилярно действие.

Преимущества на технологията DOD в сравнение с други видове печат

  • По-голяма икономическа ефективност в сравнение с лепенето на етикети (от 30 до 80%).
  • Голяма гъвкавост на печат – възможност за специални приложения, включително печат на персонализирана информация.
  • Възможност за печат върху опаковки от велпапе, без необходимост от предпечат, което значително намалява броя на различните видове опаковки в склада и опростява складовото планиране.
  • Безконтактния печат обезпечава запазването целостта на опаковката.