+359 2 9523933

Аркон България ЕООД

За технологията

Понастоящем фирма Domino е безспорен лидер в производството на мастиленоструйни принтери, отговарящи на съвременните промишлени стандарти за дребносимволен печат А-серия.

Действието на тези принтери е основано на технологията на подаване на мастило под налягане под формата на отделни капки. Под въздействието на електрическо поле капките се отклоняват под зададен ъгъл и попадайки върху повърхността, създават изображения под формата на текст, графика, баркод и други символи.

Широкото използване на тази технология в различни промишлени сектори, обуславя разработката на различни видове мастила за печат върху материали като стъкло, пластмаса, метал, гума и много други.

Как работи технологията
Печатащата глава на мастиленоструйния принтер А-серия се състои от капков генератор с фиксирана върху него плоча с дюзи, заряден електрод, отклоняващи пластини и възвратен тръбен улей. Мастилената струя се изпръсква през дюзи с размер 40, 60 или 75 микрона, и се разбива на капки под въздействието на колебанията на специална пиезо пластина. При отделяне от струята, капките получават електрически заряд под управление на зарядния електрод. Преминавайки между отклоняващите пластини, които формират електрическо поле, капките се отклоняват на разстояние, в зависимост от получения заряд и попадат върху повърхността за печат. По този начин се осъществява разгръщане на надписа по вертикала.

Разгръщането на надписа по хоризонтала се осъществява благодарение на движението на маркирания продукт. Съвкупността от всички капки, преминаващи през отклоняващите плочи, образува на повърхността на продукта необходимите надписи и изображения. Капките, които не се отклоняват от основния поток попадат в тръбен улей, от където с помощта на вакуум се връщат обратно в резервоара за мастило.

Този метод на печат е идеален за нанасяне на идентификационна информация, върху широка гама от продукти.